ÇAĞRI MERKEZİ
Yeni doğmuş bebeklerde en sık görülen göz hastalıklarından biri gözyaşı kanal tıkanıklığıdır. Bebeklerin fizyolojik yapısından kaynaklanan bu sorun, çoğu zaman bir dış müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzeliyor.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Gözyaşı bezlerimizin temel amacı gözyaşı salgılamaktır. Salgılanan bu gözyaşı gözümüzü kırpmamızla birlikte göz yüzeyine yayılır ve daha sonra alt ve üst göz kapaklarımızın iç kısmında yer alan kanal ağızlarıyla birlikte buruna doğru akar. Gözyaşı kanal tıkanıklığı buradaki kanal ağızlarının oluşumunun tamamlanamaması durumudur. Anne karnındaki çocuğun fizyolojik gelişimini tam anlamıyla sürdürememesi nedeniyle gerçekleşen bu problem çoğunlukla kendiliğinden düzeltmekte ve bir müdahaleye gerek kalmamaktadır.
Bu durumda gözyaşı, gözyaşı kanalı üzerinden buruna akamaz ve doğrudan yanaklara akar. Bu durumun en büyük etkilerinden biri enfeksiyon şeklinde ortaya çıkar. Gözde sık sık enfeksiyon görülebilmektedir bu durumda. Gözyaşı olması gerektiği şekilde gözün içinden boşaltılamadığı için bakteriyi çok fazla tutmaya başlar. Bu durum da göz içinde enfeksiyonun oluşmasına neden olmaktadır. Gözyaşı kanal tıkanıklığı nedeniyle gözde çapaklanma da görüldüğü için, çapaklanmayla birlikte de enfeksiyon olasılığı artmaktadır.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığının Belirtileri
Aileler gözyaşı kanal tıkanıklığını genellikle gözün içinde gözyaşının birikmesiyle birlikte fark eder. Göz kenarlarında beyaz ya da sarı renkli akıntılar da sıklıkla görülebilmektedir. Bunların yanında bebek bir süre uyuduktan sonra çapaklanma nedeniyle göz kapakları da birbirine yapışabilmektedir.
Bazı bebeklerde iltihaplanma nedeniyle gözaltları şişebilir, kızarabilir ve daha hassas bir hale gelebilir. Bu durum genellikle bebeklerde kalıcı hasara yol açmaz. Enfeksiyonun önlenmesi için doktorun önerdiği antibakteriyel damlalar kullanılabilmektedir.
Gözyaşı Kanal Tıkanıklığının Tedavisi
Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığı sorunu genellikle ilk 1 yılda uygulanan masaj ile ortadan kalkmaktadır. Burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanan masaj günde 4 kere tekrarlanır. Bebeklerin çok büyük bir kısmında bu masaj işe yarar ve sonrasında bir müdahaleye gerek kalmaz. Bu süreçte gözde çapaklanma olması durumunda doktorunuzun önerdiği göz damlaları kullanılmalıdır.
1 yılın sonunda gözdeki yaşarmalar ve çapaklanmalar geçmezse göz doktoru sondalama işlemi gerçekleştirir. Şikayetin geçmemesi durumunda 2. aydan sonra yeniden bir sondalama işlemi gerçekleştirilir. Bunda da başarı sağlanamaması durumunda bebeğin 3. yaşını doldurması beklenir. Bunun ardından dakriyosistorinostomi adlı ameliyat gerçekleştirilir.